Zaloguj sięZałóż konto
Schowek (0)
» » Zakwaszenie organizmu przyczyną chorób?

Nasze hity

Kontakt

  • E-mail:sklep@vitavita.pl
  • Telefon
    531561292
  • Godziny działania sklepucoziennie 9.00 - 21.00, w soboty 10.00 - 14.00

Zakwaszenie organizmu przyczyną chorób?

Data dodania: 12-11-2015 Zakwaszenie organizmu przyczyną poważnych chorób? Odkwaszenie organizmu sposobem na zdrowie?alt
Jak sprawdzić czy zakwaszenie dotyczy mnie i moich bliskich? Kiedy pojawią się zachwianie równowagi zasadowo –kwasowej?
Co zrobić jeśli organizm jest zakwaszony? Odkwaszanie organizmu - jak odkwasić organizm?
Poznaj produkty wspomagające proces odkwaszania.

 




    Nasz organizm to bardzo inteligentnie działający „instrument”. Do prawidłowego działania muszą być zachowane określone parametry. Tak jak organizm nie przeżyje, lub będzie poważnie zagrożony  w skrajnych temperaturach np. powyżej lub poniżej 70˚C,  tak do normalnego funkcjonowania musi być zachowane określone pH.
 
Jak sprawdzić czy zakwaszenie dotyczy mnie i moich bliskich?
Optymalne pH krwi dla procesów przemiany materii waha się pomiędzy 7,35-7,45. Obojętny odczyn moczu to  pH w granicach 6,9-7,1 a śliny 6,5-7,3 pH. Badanie krwi można wykonać w laboratorium, przychodni, a pozostałe dwa pomiary można wykonać samodzielnie w domu za pomocą papierków lakmusowych.  Wartość poniżej normy oznacza zakwaszenie.
Mechanizmy regulacyjne w organizmie to  między innymi trawienie, krążenie krwi, wytwarzanie hormonów, oddychanie i wydalanie. Jeśli chcemy, by te procesy przebiegały prawidłowo, musimy dostarczyć odpowiednią ilość składników  odżywczych oraz zasadotwórczych minerałów jak wapń, magnez czy potas.
 
Kiedy pojawią się zachwianie równowagi zasadowo –kwasowej?
Wtedy gdy organizm nie radzi sobie z usuwaniem kwaśnych pozostałości przemiany materii.  Dzieje się tak, gdyż wiele produktów przemiany materii mają  odczyn kwaśny.  Nie usunięte resztki pokarmu stanowią pożywkę dla chorobotwórczych jednostek jak wirusy , bakterie, grzyby , pleśnie itp.
Organizm chcąc walczyć z zakwaszeniem zatrzymuje wodę, by rozcieńczyć kwaśne środowisko. To z kolei powoduje starzenie się tkanek, opuchnięcia i różnego rodzaju bóle (kwasy mają bezpośredni wpływ na receptory bólu). Komórki patologiczne w tym rakowe w kwaśnym środowisku szybko rozwijają się, podczas gdy zdrowe komórki giną. 

Co dzieje się w zakwaszonym organizmie?  Objawy Zakwaszenia.
Zakwaszony organizm może dawać nam nieprzyjemne objawy jak : przewlekłe zmęczenie, trudności z koncentracją, zaburzenia snu i temu podobne. Jeśli nierównowaga trwa długo, może doprowadzić do poważnych chorób takich jak nadciśnienie, zmiany zwyrodnieniowe stawów, miażdżyca, osteoporoza a nawet nowotworów.
Złogi kwasów mogą dawać różne objawy w zależności od tego gdzie się znajdują:
- stawy i mięśnie – reumatyzm, osteoporoza, bóle mięśni, zwyrodnienia, dna moczanowaalt
- żołądek – nadkwasota i zgaga
- nerki- piasek, kamienie nerkowe
- skóra- alergie skórne, cuchnący zapach potu
-układ krwionośny – nadciśnienie, migrena, zbyt wysoki poziom złego cholesterolu
-układ metaboliczny- napady głodu, nadwaga, głód słodyczy.

Jeśli zakwaszony jest cały organizm to czujemy się wiecznie zmęczeni, męczą nas migreny, depresja, cierpimy na brak odporności i koncentracji.




Co zrobić jeśli organizm jest zakwaszony? Odkwaszanie organizmu.
Przede wszystkim należy przyjrzeć się swojej diecie i sposobowi spożywania posiłków. Należy spożywać je regularnie, a pokarmy muszą być przyjmowane powoli i starannie przeżuwane.
Oczywiście największe znaczenie ma to co jemy. Powinniśmy unikać mięsa, szczególnie wieprzowego, ograniczyć spożycie soli oczyszczonej (sodu) i cukru. W miarę możliwości wyeliminować  alkohol i papierosy.




Odkwaszająca cytryna i zakwaszający cukier!alt
Trzeba być świadomym, że różne produkty działają w odmienny sposób na równowagę zasadowo-kwasową.
Niestety dieta przeciętnego Polaka, to spis produktów silnie zakwaszających organizm. Należą do nich: kawa, czarna herbata, czekolada,  mięso, żółte sery, biały cukier, słodziki, białe pieczywo, ryż , makaron oraz każde tzw. „śmieciowe” jedzenie typu fast food oraz alkohol i nikotyna. Trochę mniej kwasotwórcze produkty to jaja, śliwki, kefir, żurawina, kukurydza czy pestki dyni oraz orzeszki ziemne. 



Do produktów silnie alkalizujących, czyli zasadowych należą  natka pietruszki, kiełki, algi morskie oraz jarmuż i zielony kalafior.  Dobrze działają prawie wszystkie warzywa. Dodaj do nich pieprz cayen  i sól morską.  Owoce działające mocno zasadotwórczo (owoce odkwaszające) to cytryny, truskawki , grejpfruty. Większość owoców działa dobrze na zachowanie równowagi kwasowo-zasadowej. Produktem silnie zasadotwórczym jest też kasza jaglana. Warto po nią sięgnąć chcąc zastosować dietę odkwaszającą. Osoby starsze, mogą pamiętać kasze jaglaną pod dawną nazwą proso.  Kasza jaglana jest najlepszym źródłem żelaza wśród kasz, ponadto bogata w witaminy z grupy B  i lecytynę. Zawiera wapń, fosfor, potas i krzem, który pomaga utrzymać skórę i włosy w dobrej kondycji oraz zapobiega odwapnianiu kości.     


Długotrwałemu zakwaszeniu mogą towarzyszyć objawy takie jak ciągłe zmęczenie, uczucie senności i zniechęcenia, a w dalszej konsekwencji nadciśnienie, cukrzyca, choroby onkologiczne, zwyrodnienia stawów.

Chcąc zmienić samopoczucie, spróbuj zmienić swoją dietę, tak by jeść 3 pełnowartościowe posiłki dziennie (kolacja najpóźniej o godzinie 19), spożywaj je w spokoju i przeżuwaj pomału, starannie. Skomponuj je tak by 80% stanowiły produkty zasadotwórcze. Już po dwóch tygodniach stosowania się do tych wskazań powinieneś odczuć poprawę. 

Jeśli zakwaszenie organizmu jest znaczne i trwało długo  lub gdy wiesz, że nie będziesz w stanie przestrzegać diety, lub liczysz na szybsze i trwalsze efekty, możesz sięgnąć po produkty, które wspomogą Ci przywrócić równowagę.


Produkty wspomagające proces odkwaszania.

Do produktów bardzo mocno zasadotwórczych należą algi morskie i natka pietruszki. Alkalizująco działa też większość warzyw. Takim właśnie składem może poszczycić się Spirulina Chlorella Plus firmy Calivita®. Dla osób walczących z zakwaszeniem, chcących szybko i skutecznie odkwasić organizm to doskonała pomoc , może być stosowana równocześnie z dietą odkwaszającą bądź jako samodzielny środek do odkwaszania.
Do neutralizacji kwaśnego śluzu organizm zużywa wapń i magnez oraz potas, co powoduje ubytek tych składników między innymi we włosach, paznokciach i kościach, również w zębach. Spadek minerałów prowadzi też do produkcji zbyt dużej ilości kwasu żołądkowego czyli nadkwasoty. Minerały takie jak wapń i magnez to niezbędny składnik wielu procesów zachodzących w organizmie.  Te minerały są zamknięte w Strong Bones firmy  Calivita®. Jeśli dodatkowo chcemy skorzystać ze zbawiennego, przeciwdepresyjnego i uodporniającego działania witaminy D sięgnijmy po Calcium Magnesium Plus.
Na równowagę kwasowo-zasadową wpływa również stan jelit. Panujące w nich pH ma być lekko kwaśne. Gdy utrzymuje się w nich zasadowy odczyn, wtedy chorobotwórcze substancje wypierają dobroczynne bakterie. Powstaje trujący amoniak, który obciąża wątrobę i nerki. Pomóc organizmowi utrzymać odpowiednia florę w jelicie możesz stosując pałeczki  kwasu mlekowego zawarte w AC Zymes. Zawarte w nim bakterie Acidophilus wytwarza niekorzystne środowisko dla rozmaitych zarazków chorobotwórczych, na przykład mikrokoków, clostridium, różnych bakterii coli oraz grzybów wywołujących wiele poważnych chorób.

Odkwaszanie organizmu to droga do zdrowia. Efekty przychodzą stosunkowo szybko, bo synergiczne efekty stosowania diety i przyjmowania suplementów już po tygodniu dają poprawę samopoczucia. Jeśli wybierzemy tylko dietę lub tylko suplementy, na efekty będziemy musieli poczekać dłużej, ale w końcu dostrzeżemy poprawę zdrowia, czego Wam szczerzę życzę :)
 
 
alt
 
 
Uciec przed zakwaszeniem!

Już niemal 80% Europejczyków ma problemy z utrzymaniem właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Czy Ty również?

1.    Żyjesz w ciągłym biegu i stresie?
2.    W Twoim menu nam warzywami przeważają dania mięsne i mączne?
3.    Lubisz czasem sięgać po słodkie przekąski?
4.    Nie wyobrażasz sobie dnia bez filiżanki kawy lub herbaty?

Jeśli w większości odpowiedziałeś tak- to znak, że problem zakwaszenia organizmu może Dotyczyć również Ciebie!

Przykłady produktów mocno zakwaszających:

•    kawa
•    alkohol
•    białko jaja
•    mięso wieprzowe
•    produkty pełnoziarniste
•    płatki kukurydziane
•    sucharki
•    suszony groch
•    borówki
•    orzechy laskowe
•    ser camembert
•    parmezan
•    sery śmietankowe

Organizm jest tolerancyjny, ale tylko do pewnego czasu.
Jeśli jesteś młody możesz jeszcze nie odczuwać skutków zakwaszenia organizmu. Jednak potem zwykle po 35-40 roku życia lawinowo zaczynają się pojawiać różne dolegliwości z tym związane: przewlekłe zmęczenie, spadek koncentracji, nie wysypianie się, ciągłe podenerwowanie, obniżenie popędu seksualnego, bóle głowy, ociężałość, problemy z zębami, suchość skóry, łamliwość paznokcie, zgaga, itd. aż w końcu mogą rozwinąć się poważniejsze problemy zdrowotne.
Można jednak temu zapobiec!
 
Czy zakwasza nas to co kwaśne w smaku?
 
Wręcz przeciwnie! Głównymi winowajcami zakwaszenia organizmu są: jaja, mięso, wędliny, sery, ryby, produkty zbożowe, tłuszcze, słodycze, słodkie napoje gazowane, kawa, czarna herbata, alkohol. Z kolei oskarżana cytryna i owoce cytrusowe odkwaszają organizm. podobnie jak warzywa czy truskawki, maliny, brzoskwinie, arbuz, kiwi.
A teraz zastanów się co wczoraj jadłeś? Przeważającą część stanowiły produkty zakwaszające? Zapewne TAK!

Czy to jednak oznacza, że powinieneś zaprzestać  jedzenia mięsa i jaj?
 
Oczywiście, że nie! Obfitują one w wiele składników niezbędnych dla naszego zdrowia. Trzeba jedynie zachować zdrowy rozsądek, zmienic nawyki żywieniowe, tak aby osiągnąć odpowiedni stosunek produktów zasadotwórczych do kwasotwórczych w diecie -80% :20%.

Bowiem głównym problemem Polaków jest brak neutralizatorów z żywności o właściwościach zasadowych. Posiłek w ¾ powinien składać się z warzyw i to najlepiej surowych (ziemniak to również warzywo)
 
Wspomóż walkę z zakwaszeniem- postaw na chlorofilinę i wodę alkaiczną.

 
Chlorofilina (zawarta w Liquid Chlorophyll)

•    dba o utrzymanie właściwego pH organizmu,
•    działa w układzie trawiennym- czyli tam, gdzie powstaje najwięcej czynników powodujących zakwaszenie,
•    wspomaga oczyszczanie,
•    rewitalizuje organizm,
•    korzystnie wpływa na metabolizm,
•    dba o włosy i paznokcie.

Woda alkaiczna (Aquarion)

•    wspomaga walkę z zakwaszeniem organizmu,
•    doskonale nawadnia ciało,
•    zwiększa skuteczność oczyszczanie,
•    korzystnie wpływa na trawienie,
•    dodaje energii,
•    niweluje zmęczenie,
•    wspomaga eliminację cellulitu,
•    dba o odporność.
 
Co zyskasz odkwaszając organizm?

 
 
•    dobry nastrój
•    zwiększoną  odporność
•    gładką i elastyczną skórę.
•    mocne kości i paznokcie
•    energię
i wiele innych korzyści zdrowotnych!
 
źródło: Calinews Wiosna 2015
©wszystkie prawa zastrzeżone
Żadna część jak i całość artykułów zawartych na stronie www.vitavita.pl  nie może być powielana i rozpowszechniana lub dalej rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny lub inny albo na wszelkich polach eksploatacji) włącznie z kopiowaniem, szeroko pojętą digitalizacją, fotokopiowaniem lub kopiowaniem, w tym także zamieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody vitavita.pl Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części bez zgody vitavita.pl. lub autorów z naruszeniem prawa jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie

Przejdź do strony głównej