Meal Time Trawienie oznacza rozkład złożonych składników pokarmowych (białek, węglowodanów, tłuszczów) do związków prostych, przy pomocy specjalnych enzymów. Każdy enzym bierze udział w rozkładaniu określonych substancji odżywczych, dlatego jeden enzym nie może zastąpić drugiego.
Proces trawienia rozpoczyna się już w jamie ustnej. W czasie żucia jedzenie jest mieszane ze śliną wydzielaną przez gruczoły ślinowe. Ślina zmiękcza pokarm i sprawia, że Łatwiej go połknąć. Ponadto, dzięki enzymowi – ptialinie rozpoczyna się rozkład skrobi.
Chociaż główny etap trawienia przypada na odcinek jelita cienkiego, to obróbka enzymatyczna zachodzi także w żołądku. Zawarte w treści pokarmowej białka są poddawane trawiącemu działaniu soku żołądkowego. Obecny w nim kwas solny dezynfekuje pokarm i zapewnia kwaśne środowisko, w którym uaktywnia się główny enzym rozkładający białko – pepsyna. W jelicie cienkim znajduje się kompleks enzymów, częściowo produkowanych przez trzustkę, a częściowo przez błonę śluzowa jelita. Obok trawienia białek, węglowodanów oraz tłuszczów w jelicie cienkim odbywa się również wchłanianie rozłożonych substancji.
Wydolność procesów trawiennych zmniejsza się z wiekiem. Wynika to z różnych przyczyn np. zmniejszonej zdolności do żucia, wyczerpania lub stanu zapalnego gruczołów produkujących enzymy.
Zaburzenia trawienia mogę być przyczyną wzdęć, świadczących o nadmiernej ilości gazów w przewodzie pokarmowym, czemu często towarzyszą powtarzające się biegunki lub zaparcia. Utrzymywanie się tego stanu upośledza wchłanianie składników pokarmowych i w konsekwencji doprowadza do utraty masy ciała, złego samopoczucia jak również osłabienia systemu immunologicznego.
Zaburzenia trawienia nie są tylko problemem osób starszych- mogą pojawić się w każdym okresie życia, jako wynik pewnych predyspozycji osobniczych oraz złego stylu życia.
Uzupełnienie enzymów może przynieść ulgę w wielu dolegliwościach przewodu pokarmowego.
Papaja zawiera liczne enzymy trawienne, z których najważniejsza jest papaina, często nazywana roślinną pepsyną.Indianie z rejonu Morza Karaibskiego już przed stuleciami zauważyli, że mięso owinięte wielkimi liśćmi papai szybko mięknie. Nic dziwnego – główne działanie papai to wstępny proces trawienia białek. W lecznictwie ludowym papaja już od dawna jest używana przy schorzeniach żołądka oraz do zwalczania pasożytów jelit. Może być pomocna dla chorych cierpiących na dolegliwości stawów, które w ramach terapii dostają duże ilości aspiryny oraz dla osób, które z powodu chorób zapalnych muszą zażywać sterydy (preparaty hormonalne).
opracowanie CaliVita® International
Podsumowując korzyści płynące z przyjmowania papai: - poprawa procesu trawienia
- naturalne odkwaszanie organizmu
- wzrost poziomu soków trawiennych
- lepsza przemiana materii
- usuwa wzdęcia, zgagę
Skład:100 tabletek
1 tabletka zawiera
Enzymy papai..............250mg
DAWKOWANIE 1-2 tabletki bezpośrednio przed jedzeniem lub na początku posiłku